OSTATNIE WPISY

ZUPA KREM Z GRZYBÓW SUSZONYCH

Autor:

Zapach suszonych grzybów kojarzy mi się zawsze z moim rodzinnym domem - nie wiem dlaczego - ale jest to jeden z moich ulubionych zapachów kuchennych. Może dlatego, że kiedy za oknem sypie lub pada, zapach ten przypomina o innych porach roku, słonku i o lesie.

No więc taki skrawek jesiennego lasu zagościł u nas na stole.

Zupa grzybowa - Laura
 SKŁADNIKI:
  • porcja mięsa z kością
  • porcja włoszczyzny
  • 2 szklanki suszonych grzybów podgrzybki i prawdziwki)
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • sól, pieprz
Grzyby dokładnie wypłukać, namoczyć  w gorącej wodzie, zostawić na godzinę. Z mięsa i włoszczyzny ugotować wywar, wyjąć mięso, dodać grzyby, gotować wszystko razem do miękkości grzybów.

Lekko ostudzić i zmiksować. Zupę doprawić i zabielić mąką ze śmietaną (należy pamiętać o hartowaniu).

Podałam ją z domowym makaronem, zamiast makaronu można podać grzanki lub groszek ptysiowy.


To też może Ci się spodobać

0 komentarzy

Jestem przeciwniczką weryfikacji obrazkowej w komentarzach, ale niestety to co SPAM zaczął wyprawiać z moimi kontami spowodowało, że sięgnęłam po to narzędzie. Przepraszam.

Jeśli piszesz komentarz - podpisz się. Odpowiadając będę wiedziała jak się do Ciebie zwrócić.