26 lutego 2011

KRÓLIK W WARZYWACH

Tak jak obiecałam dziś przepis na królika... królika w warzywach. Niby taki zwykły w warzywnej potrawce, ale dodatek przypraw zrobił swoje...

Można podać z ziemniakami lub kaszą - my zjedliśmy go z marokańskim chlebkiem khobz - pełni on w kuchni marokańskiej funkcję łyżki, czy widelca, a chlebek umaczany w sosie to niebo w gębie...

Królik w warzywach - foto - Laura

SKŁADNIKI:
  • cały królik
  • 3-4 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu (lub wody z kostka rosołową)
  • po 1 łyżeczce: kolendry i curry
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, 
  • mąka do obtoczenia mięsa
Królika opłukać, osuszyć i podzielić na nieduże porcje ( nie należy zbytnio przejmować się wyglądem porcji - mięso i tak częściowo się rozpadnie tworząc potrawkę). Warzywa obrać, cebulę pokroić  kostkę, czosnek utrzeć, a marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

W garnku lub rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Każdą porcję królika obtoczyć w mące i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Obsmażyć ze wszystkich stron, dodać cebulę wymieszać, po chwili dodać  czosnek oraz startą marchew i pietruszkę. Chwilę smażyć, potem wlać bulion i dokładnie wymieszać. 

Doprawić i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby należy podlewać wodą, kiedy mięsko zaczyna się delikatnie rozpadać - możemy uznać, że jest gotowe.

Reakcje:

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli piszesz komentarz - podpisz się. Odpowiadając będę wiedziała jak się do Ciebie zwrócić.