18 maja 2011

LENIWE PLACKI

Dzisiaj placki (czy może kotleciki) na bazie ciasta na leniwe pierogi. Po zmieleniu i wyrobieniu robotem szybciutko w rękach uformowałam coś w rodzaju dużych kotletów mielonych, które od razu powędrowały na patelnię. 

Więc leniowość jeszcze większa...

Placuszki z gotowanych ziemniaków i białego sera - foto - Laura

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej ugotować ich więcej na obiad)
  • 1/2 kg białego sera
  • 1 jajko
  • 3 bardzo czubate łyżki mąki
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
Ser i ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub przepuścić przez praskę. Dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto.

Rękami umoczonymi w mące formować "kotleciki" i kłaść na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smażyć z obu stron na rumiano. Układać na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Można podać jako samodzielne danie, można podać z dowolnym gulaszem warzywnym lub mięsnym.

Reakcje:

2 komentarze:

Jeśli piszesz komentarz - podpisz się. Odpowiadając będę wiedziała jak się do Ciebie zwrócić.


Jestem przeciwniczką weryfikacji obrazkowej w komentarzach, ale niestety to co SPAM zaczął wyprawiać z moimi kontami spowodowało, że sięgnęłam po to narzędzie. Przepraszam.