16 września 2011

PIEROGI Z PŁUCKAMI

Po pierogach ze szpinakiem i z soczewicą, będzie przepis na te moje ulubione. To smak z dzieciństwa, który pokochały także moje dzieci. Nie każdemu będzie takie nadzienie odpowiadało - jednak dla mnie pierogi z płuckami są po prostu idealne...
Pierogi (tak jak te ze szpinakowym nadzieniem) zostały wykonane w dwóch wersjach: z mąką z pełnego przemiału i ze zwykłą.

Pierogi z nadzieniem z płucek - Laura

SKŁADNIKI:
  • mąka (zwykła pszenna lub pszenna pp)
  • woda
  • sól (do gotowania)

Do ciasta pierogowego nie dodaję nigdy jajek czy jakichkolwiek innych składników. Mąkę zalewam w miarę gorącą wodą (tak żeby nie poparzyć rąk) dzięki temu ciasto jest elastyczne.  Ciasto dokładnie wyrobić dodając w zależności od potrzeby mąkę lub wodę.
Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta  i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 1 kg płucek wieprzowych
  • 1-2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy 
  • vegeta lub 2- 3 rosołki
  • sól i pieprz do smaku
Płucka należy dokładnie umyć odkroić twardsze kawałki. Pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą. Odstawić na jakieś pół godziny. Po tym czasie ponownie wypłukać.

Cebulkę obrać, pokroić w niedużą kostkę i podsmażyć na oliwie lekko oprószając solą. 

Zagotować wodę w dość dużym garnku dodać vegetę (lub rosołki), włożyć płucka i ugotować je do miękkości. Początkowo płuca zachowują się tak, jakby chciały wyjść z garnka, wypływają nad wodę, więc co jakiś czas należy je obrócić aby w miarę równomiernie się gotowały. Odcedzić i wystudzić.

Wystudzone płucka zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać cebulkę, surowe jajka, doprawić solą i pieprzem (ja pieprzu daję dość dużo).

Kleić pierogi jak każde inne. Gotowe można okrasić podsmażoną cebulką.

Reakcje:

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam pierogi z płuckami :) Oj zrobię je chyba w najbliższym czasie.
    Pozdrawiam
    ola

    OdpowiedzUsuń
  2. To niesamowity zbieg okoliczności!
    Dzisiaj na bazarze kupiłam płucka cielęce,żeby zrobić pierogi.A tu Twój post.
    Uwielbiam je.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Amber, smacznego...

    Cieszę się, że są inni zwolennicy takich pierogów...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię, smak mojego dzieciństwa. Dobrze, że o nich przypominasz.

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne!! O takie mi chodziło;] O ten nie zapomniany smak.... dzieki

    OdpowiedzUsuń
  6. faktycznie smak dzieciństwa.ja też je kochałem i dalej kocham.tylko problem z kupnem płucek jest od jakiegoś czasu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno dostaniesz je u dobrego rzeźnika, wystarczy popytać.

      Usuń
  7. właśnie je robie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja do farszu z p








    Ja do farszu zpłucek dodaję ugotowaną i odciśniętą kiszoną kapustę , można ją posiekać. Pierogi są wówczas smaczniejsze i nie takie mdłe . TOSIA




    OdpowiedzUsuń
  9. jak vegeta!!!! matko jedyna to tak jak magi do rosołu.DO FARSZU JEDNYNE PRZYPRAWY TO SÓL I PIEPRZ .Robie pierogi z płuckami od lat .. chyba 50-ciu i wiem co dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kocham pierogi z płuckami i uwielbiam maggi w rosole. Nie lubię ludzi krzyczących na innych, bo się im wydaje, że zjedli wszystkie rozumy (oczywiście bez dodatku VEGETY!!!). Pozdrawiam autorkę świetnego bloga :-)

      Usuń
  10. Ja do farszu dodaję mięsko wieprzowe ( pół na pół) . REWELACJA

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja podczas mielenia dodaję gotowanego kartofla - zamiast jajka. Zawsze są rewelacyjne i nigdy nic nie zostaje do odsmażenia.

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja robię takie same pierogi jak w przepisie lecz zamiast wegety dodaje inne przyprawy ale kazdy robi według swojego uznania. Uwielbiam je to są najlepsze pierogi jakie w życiu jadłam. Tak że polecam wszystkim którzy nie czują wstrętu do płucek.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli piszesz komentarz - podpisz się. Odpowiadając będę wiedziała jak się do Ciebie zwrócić.


Jestem przeciwniczką weryfikacji obrazkowej w komentarzach, ale niestety to co SPAM zaczął wyprawiać z moimi kontami spowodowało, że sięgnęłam po to narzędzie. Przepraszam.