19 października 2011

GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH

Po przepisie na gulasz z serc drobiowych (pragnę zauważyć, że to jeden z najpopularniejszych postów na moim blogu), przedstawiam Wam przepyszne połączenie żołądków drobiowych z warzywami. Niektórzy mówią na to flaki drobiowe, dla mnie jest to gulasz. Można go podać praktycznie ze wszystkim: z ziemniakami, kaszą, ryżem lub jakimikolwiek kluseczkami, świetnie też komponuje się z pieczywem. Dobrze doprawiony cudownie rozgrzeje w chłodne jesienne dni.

Gulasz z żołądków
Gulasz z żołądków drobiowych - Laura
 SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg żołądków drobiowych
  • szklanka bulionu (lub wody z kostką rosołową)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (można dodać też kawałek selera - ja raczej nie używam go w kuchni bo moje dziecko jest bardzo uczulone na seler)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju
Żołądki dokładnie oczyścić, opłukać i namoczyć  w czystej wodzie na jakąś godzinę. W tym czasie przygotować warzywa: umyć, obrać pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, czosnek rozgnieść. 

Żołądki pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej (1 łyżkę) i wrzucić pokrojone żołądki. Smażyć je przez około 10 minut, podlać bulionem i doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. 

Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę, dodać czosnek, marchew i pietruszkę. Warzywa oprószyć solą i smażyć 5 minut dość często mieszając. Połączyć żołądki z warzywami, podlać wodą, doprawić i dusić 10 minut.


Mąkę rozrobić ze śmietaną, zahartować i zagęścić sos. Jeśli będzie za gęsty dodać trochę wody.

Reakcje:

16 komentarzy:

  1. Super właśnie dzisiaj nabrałem ochoty na żołądki drobiowe i trafiłem na twój przepis!. Mam nadzieje ze w połączeniu z ziemniakami z wody i surówka z buraczków będzie pysznie smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno do żołądków ziemniaki i buraczki będą pasowały - a buraczki na ciepło czy na zimno...?
      tak dodając - jeśli jeszcze nie gotowałeś buraczków, polecam upieczenie ich w piekarniku - ja dopiero niedawno odkryłam je w takiej formie - smak powala...

      Usuń
  2. Ja na jutro planuję gulasz z żołądeczków. Skorzystam z Twojego przepisu, bo brzmi smakowicie. I tak samo wygląda na fotkach. :)
    Chciałam spytać o te pieczone buraczki - jak je piec w piekarniku? Zawijać może w folię aluminiową?
    Pozdrawiam.
    Ala

    OdpowiedzUsuń
  3. ja piekłam z zawijaniem i bez zawijania (temperatura 200 stopni około 2 godziny (jeśli nie są zbyt duże)

    OdpowiedzUsuń
  4. lepsze są z indyka, bo większe....:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzeba przyznać, że nie wszyscy lubią podroby, niektórzy po prostu się ich brzydzą.Zrobiłam kiedyś ozory w galarecie, mój syn je uwielbiał.Moja znajoma gościła u mnie ze swoim mężem, miałam akurat te ozory, podałam. Zajadała się strasznie......ale po pewnym czasie zakłopotana spytała...."Co to jest?, na schab za małe, a takie smaczne.....kiedy usłyszała, że to ozory , rzekła " Matko Boska, ja czegoś takiego nie jadam !" Prawdę mówiąc nie wiem, czy przekonała się do podrobów.....nie utrzymuję już z nią kontaktów....może przez te ozory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy:
      Z podrobami chyba tak jest: albo je ktoś lubi, albo nie. My jesteśmy małżeństwem, które jedzenie podrobów wyniosło z domów rodzinnych - więc nie miałam problemu z przekonywaniem męża do nich. Dzieci uwielbiają je. Mam jednak przyjaciółkę, która w domu nie jadała ich wcale, jednak jest bardzo otwarta na smaki. Po konsumpcji pierogów z płuckami stwierdziła: OK-zaliczyłam je i niekoniecznie chcę je jeszcze jeść - ale w ozorkach się zakochała mimo, że wcześniej nie rozumiała jak można jeść coś takiego. Ja częstując kogokolwiek mówię im co mają na talerzu.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. wygląda smakowicie ...zabieram się do roboty napisze jak smakowało;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja juz po raz kolejny wracam do tego przepisu :) pysznosci !!!!! :)
    polecam dla kazdego dla tych co lubia podroby i dla tych co chca spróbowac

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie zjedliśmy sosik z żołądków z Twojego przepisu-pychota!!! polecam wszystkim i życzę wesołych świąt:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, i również życzę wszystkiego co najlepsze w te cudowne Święta...

      Usuń
  9. Cudowny przepis :) Trzeci raz w życiu jem żołądki i dopiero teraz się do nich przekonałam. Polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  10. rewelacja !!!.gotuje go prawie co tydzien,tak wszystkim smakuje.ja polecam jeszcze od siebie,pod koniec duszenia dodac mala lyzeczke ostrej mesztardy.wzbogaci smak.podaje z kasza.super sie komponuje.

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis !!
    Ja go jeszcze trochę zmodyfikowałem, obtaczając przed smażeniem żołądki w mące, a później smażąc, dodałem ok. łyżeczki curry i szczypty papryki. Cebulę pokroiłem nie w kostkę tylko w piórka. Palce lizać !!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli piszesz komentarz - podpisz się. Odpowiadając będę wiedziała jak się do Ciebie zwrócić.