2 stycznia 2012

ZUPA MEKSYKAŃSKA

Zupa, która nie do końca jest zupą. To bardziej potrawka: mięso i dużo różnych warzyw. Doprawiamy według uznania - moja była dość pikantna.

Przepis na to danie otrzymałam od Marzeny - tej od boskich ciasteczek. Świetnie się sprawdziło jako główne gorące danie Sylwestrowego wieczoru. Bardzo proste w wykonaniu, należy tylko przestrzegać kolejności dodawania produktów i nie przyspieszania całego procesu. Podane ilości są na naprawdę sporą imprezę, ale warto zrobić od razu większą ilość - odgrzewanie nie ujmuje smaku, a okazało się, że chętnych nie brakowało.

Potrawka meksykańska - Laura

SKŁADNIKI:
  • główka czosnku
  • 2 cebule
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1-1,5 kg fileta z indyka
  • 2 spore marchewki
  • 1/2 sporego selera
  • czerwona papryka (ja dałam dwie)
  • 4-8 pieczarek
  • duży por (bez zielonej części)
  • 1-2 cukini (może też być kabaczek)
  • koncentrat pomidorowy (200 g)
  • puszka ciecierzycy
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy ( w oryginale nie było)
  • gotowy sos typu meksykańskiego (1 lub 2 słoiki)
  • sól, pieprz, papryka słodka, chilli, ja dodałam także sosu tabasco
  • natka pietruszki do posypania - opcjonalnie (u mnie nie było)

Należy zachować kolejność dodawania składników, obranie i pokrojenie kolejnych pozwala na odpowiednie podsmażenie się tych dodanych wcześniej, W razie potrzeby można podlewać wodą.

Obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. 
Rozgrzać oliwę w dużym rondlu lub garnku z grubym dnem. Wrzucić cebulę i czosnek, posolić i zeszklić tak aby naprało lekko złotego koloru.

Filet opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę lub w paseczki - wrzucić do rondla i obsmażyć ze wszystkich stron. 

Obrać marchew i seler, pokroić w kostkę lub cienkie paseczki - wrzucić do rondla, smażyć od czasu do czasu mieszając. Ewentualnie dosolić.

Opłukać paprykę, pokroić ją w kostkę lub w paseczki. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Paprykę i pieczarki wrzucić do rondla, smażyć od czasu do czasu mieszając.

Pora oczyścić pokroić w plasterki i wrzucić do rondla.
Cukinię opłukać pokroić w ćwierć plasterki - wrzucić do rondla, smażyć od czasu do czasu mieszając.

Dodać koncentrat pomidorowy, odsączoną kukurydzę, fasolę i cieciorkę oraz sos meksykański. Doprawić według smaku i dusić kilka minut na wolnym ogniu, tak aby smaki się połączyły.

Można dodać więcej wody jeśli chcemy uzyskać bardziej zupową konsystencję.

Reakcje:

3 komentarze:

  1. mmm :)) zamiast gotowego sosu meksykańskiego polecam wykonanie własnego, na bazie świeżych lub puszkowanych pomidorów z dużym dodatkiem kuminu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ją :D mniami mniam i musi być dużo papryki

    OdpowiedzUsuń

Jeśli piszesz komentarz - podpisz się. Odpowiadając będę wiedziała jak się do Ciebie zwrócić.


Jestem przeciwniczką weryfikacji obrazkowej w komentarzach, ale niestety to co SPAM zaczął wyprawiać z moimi kontami spowodowało, że sięgnęłam po to narzędzie. Przepraszam.