27 marca 2012

GULASZ Z SERC WIEPRZOWYCH

To kolejny z przepisów z wykorzystaniem podrobów. Tym razem to serca wieprzowe, które podałam z przywiezionym z Czech knedlikiem. Knedlik jest prosty do wykonania, więc jeśli ktoś ma ochotę na takiego zrobionego własnoręcznie - zapraszam po przepis.

Gulasz z serc wieprzowych - Laura

SKŁADNIKI:
  • 70 dkg serc wieprzowych
  • 1 cebula
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 1-2 marchewki
  • 1 -2 pietruszki (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1/2 litra bulionu (może być z kostki)
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól, pieprz, vegeta
Serca przekroić wzdłuż, wycisnąć resztki krwi i dokładnie opłukać. Zalać niewielką ilością wody dodać do smaku vegetę i gotować do miękkości. Ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulą, czosnek, pietruszkę i marchewkę obrać. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. 

Na sporej patelni rozgrzać oliwę wrzucić pokrojoną cebulę, oprószyć solą i zeszklić ją. Dodać czosnek i po chwili pokrojone serca i starte warzywa. Smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając. Podlać bulionem, doprawić do smaku i dusić jeszcze około 10-15 minut. 

Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać klika łyżek gorącego płynu w którym gotują się serca (zahartowanie śmietany nie dopuści do jej zważenia). Śmietaną z mąką zagęścić sos, doprawić i na wolnym ogniu gotować kilka minut. 

Można podać z dowolną kaszą, ziemniakami lub jak w moim przypadku z knedlikiem i obowiązkowo z czerwoną kapustą.

Reakcje:

0 komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli piszesz komentarz - podpisz się. Odpowiadając będę wiedziała jak się do Ciebie zwrócić.