22 października 2012

SURÓWKA Z SUROWEGO BURAKA

Dla mnie to był smak tego weekendu. Surowy burak zawsze kojarzył mi się z posmakiem ziemi i po prostu za nim nie przepadałam. 

Buraczki bardzo lubię zarówno w zupie jak i sałatkach, jednak zawsze są one już po obróbce termicznej. Świadomość, że surowe są o wiele, wiele zdrowsze (takie ugotowane mają dwukrotnie wyższy indeks glikemiczny) miała się nijak do mojej diety bo po prostu nie miałam pojęcia jak można przyrządzić buraczki bez gotowania, tak aby były zjadliwe. To się zmieniło kiedy w piątek trafiłam na pokaz gotowania z wykorzystaniem Tupperware zorganizowanym w domu naszych przyjaciół.

Surówka ze świeżych buraków - Laura
Podana na spotkaniu surówka powaliła mnie na kolana i w niedzielny obiad została podana na naszym stole. Na obiedzie mieliśmy gości i wszyscy przyjęli ją z zachwytem.

SKŁADNIKI:
  • 2 średniej wielkości surowe buraki
  • 2 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 1 czerwona cebula (może być też zwykła)
  • 1 spore jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • mieszanka ziół prowansalskich (mogą też być inne ulubione zioła)
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • ewentualnie sok z cytryny do zakwaszenia
Warzywa obrać, z jabłek usunąć gniazda nasienne.

Warzywa posiekać w malakserze* (można też zrobić to w kubku miksującym). Warto to zrobić porcjami - warzywa powinny być rozdrobnione/posiekane bardzo drobno, ale nie na miazgę. 

Dodać majonez i doprawić do smaku solą i ziołami.
* W oryginale warzywa były siekane w tzw multirozdrabniaczu.

ZOBACZ RÓWNIEŻ TEN PRZEPIS

Reakcje:

9 komentarzy:

  1. Zainteresowałaś mnie, muszę taką surówkę koniecznie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam ją już parę razy. Jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam buraczki, ale nie mogę jeść klasycznej surówki przez wysoki indeks. Dziękuję za przepis, surówka jest przepyszna! Mroczna Elfka

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście bardzo dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś ją przygotuję, jestem bardzo ciekawa smaku! Ostatnio zainteresowałam się tematem zasadowości i kwasowości w produktach i okazuje się, że Twoja surówka jest idealnie zasadowa, w zasadzie buraki, cytryna i ogórki kiszone są z górnej półki najbardziej zasadotwórczych (czyli najlepszych) produktów żywnościowych. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. no ale majonez?? :(((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dlaczego nie, domowy jest pyszny

      Usuń
    2. mega. polecam w to swiezy szpinak badz natka pietruszki ;)

      Usuń

Jeśli piszesz komentarz - podpisz się. Odpowiadając będę wiedziała jak się do Ciebie zwrócić.


Jestem przeciwniczką weryfikacji obrazkowej w komentarzach, ale niestety to co SPAM zaczął wyprawiać z moimi kontami spowodowało, że sięgnęłam po to narzędzie. Przepraszam.