13 listopada 2012

PASTA Z DORSZA WĘDZONEGO

Pasty są cudownym dodatkiem do chleba. Takie wykonane w domu, mają jedną wielką zaletę - wiesz co je Twoja rodzina. Jeśli nie dbasz o linię i nie liczysz kalorii, dodasz do niej szklankę majonezu, jeśli wolisz coś bardziej dietetycznego dodasz tylko łyżkę lub poszukasz zamienników. I nawet jeśli wszystko zmiksujesz aby Twoje dziecko nie wiedziało co je - Ty wiesz co tam jest.

Kupując gotowiec - nie wiesz co dodała fabryka, ale możesz mieć pewność, że jeśli kupujesz pastę z jajka, tuńczyka czy salami to niewiele tam będzie tego jajka, ryby czy wędliny. Będzie za to dużo soli i bardzo, bardzo dużo tłuszczu. Co jeszcze? Oto przykładowy skład pasty rybnej (zawsze pisany małymi literkami): sos majonezowy, olej roślinny, żółtko jaja, ocet spirytusowy, cukier, sól, mielona gorczyca, przyprawy, E412 guma guar, E415 guma ksantanowa, E330 kwas cytrynowy, E270 kwas mlekowy, E954 sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa, E202 sorbinian potasu, E211 benzoesan sodu, aromat, tuńczyk 35%, ogórki konserwowe, koncentrat pomidorowy, zawiera cukier i substancję słodzącą... ufff - imponujące. W tym przypadku podstawowego składnika, czyli tuńczyka jest aż 35% ale bywa, że jest go 25% i mniej.

No i ta cena... Bo 30-40 zł za kilogram tego "nie wiadomo co" jest dla mnie zwykłym wyrzucaniem pieniędzy.

Przygotowanie past jest niesamowicie proste, a możliwości kombinacji nieskończenie wiele. Dzisiaj przepis na pastę z dorszem w roli głównej. Delikatna i kremowa, lekko zaostrzona dodatkiem musztardy. Taka pasta i chleb z własnego piekarnika - czy może być lepsze śniadanie?

pasta do chleba, dorsz
Pasta z wędzonego dorsza - Laura
SKŁADNIKI:
  • 1 wędzony dorsz
  • 1 cebula
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 125 g sera ricotta
  • 1 łyżka majonezu
  • 1-2 łyżeczki dobrej musztardy (do smaku)
Dorsza obrać ze skóry i ości. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą i lekko ją pognieść (będzie delikatniejsza). Ogórki pokroić w drobną kostkę.

Ricottę wymieszać z majonezem, połączyć wszystkie składniki  i delikatnie wymieszać. Musztardę dodać na koniec - do smaku.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, zobacz także inne pomysły:

Reakcje:

1 komentarz:

  1. Też jestem za pastami przygotowywanymi w domu, nie jem nigdy tych kupnych. Majonezu zawsze jestem więcej niż czegokolwiek innego, bo jest tani. A Twoja pasta podoba mi się ze względu na dodatek sera ricotta, majonez sobie mogę pominąć :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli piszesz komentarz - podpisz się. Odpowiadając będę wiedziała jak się do Ciebie zwrócić.