31 stycznia 2013

SZYNKA Z CZESKIEGO SZYNKOWARU

Szynkowary najczęściej wykorzystywane są do produkcji wędlin z mięsnych kawałków (jeden z takich przepisów już wkrótce). Ta którą Wam dzisiaj przedstawiam jest "wyprodukowana" z niewielkiej, ponad kilogramowej szynki. 

Moja wędlina została wykona z mięsa i przypraw - jej skład to prawie 100% mięsa. I chociaż mój małżonek stwierdził, że jest trochę suchawa, to mój syn, któremu rzadko zdarza się jeść wędlinę na kanapce, dzisiaj jadł chleb z domową szynką i był zachwycony jej smakiem. Wiem też, że nie ma w niej zagęszczaczy, wypełniaczy, poprawiaczy czy innych nie zawsze dozwolonych dodatków. 

Zapraszam na kawał dobrego mięsa...

Szynka z szynkowaru Laura
SKŁADNIKI:
  • szynka wieprzowa ok. 1,2 kg
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki czubrycy czerwonej (cząber, kozieradka, papryka słodka i papryczka chilli)*
* oczywiście można użyć innej dowolnej mieszanki przypraw
Szynkę opłukać, dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. 

Czosnek rozetrzeć z solą, dodać mieszankę przypraw. Mięso dokładnie natrzeć, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.

Mięso włożyć do woreczka i całość umieścić w szynkowarze. Zakręcić końcówkę worka, zamknąć naczynie.

Szynkowar wstawić do wysokiego garnka z wodą. Zagotować wodę, zmniejszyć ogień i przy lekko pyrkającej wodzie trzymać w cieple ok. 1,5 godziny.

Wystudzić, wyjąć z szynkowaru, podawać pokrojoną w plasterki.

Reakcje:

5 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie:) kanapka z taką wędlinką musi być smaczna. Jak mąż uważa, że za sucha to może następnym razem dodaj śliwki albo żurawiny?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla tego sucha, bo za wysoka temperatura parzenia. Woda nie powinna przekroczyć 80 Stopni i czas parzenia 2 - 2,2h.
    Proszę spróbować a na pewno będzie bardziej soczysta. (bez termometru wadę można ocenić po tym że z pod szynkowaru wydostają się bąbelki powietrza.)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak - już wiem, że woda nie może się gotować

      Usuń
  3. Mam pytanie czy natarcie mięska przyprawami wystarczy czy przez 24 godziny jest w stanie przejść smak przez cały kawałek mięsa bo rozumiem mięsko jest w całości .Pytam dlatego że spotkałam się z opcją nastrzykiwania mięsa
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, że większy kawałek mięsa niekoniecznie się dokładnie zamarynuje. Spokojnie można ją ponastrzykiwać.
      Ja najczęściej szynkowar wykorzystuję do przygotowania szynek konserwowych - krojone mięso, lekko stłuczone, aby łatwiej przyjęło jednolitą formę.

      Usuń

Jeśli piszesz komentarz - podpisz się. Odpowiadając będę wiedziała jak się do Ciebie zwrócić.