12 lutego 2013

KWAS BURACZANY

Buraki najczęściej spożywamy w postaci barszczu lub jako dodatek do drugiego dania (buraczki zasmażane czy surówka z cebulą). Niestety każdy z tych sposobów to buraki gotowane, które owszem są smaczne i zdrowe, jednak nie dla wszystkich... Buraki surowe mają IG 30, jednak gotowane to indeks glikemiczny na poziomie 65. W przypadku osób chorych na cukrzycę wszystkie postacie buraków po obróbce termicznej są po prostu niedozwolone. 

Dla tych którzy chcą lub muszą pilnować indeksu w swoich posiłkach pozostają buraki surowe. Proponowałam już niesamowicie cudowną surówkę z buraczków, a dzisiaj coś co znały nasze babcie i prababcie... kwas buraczany. Przez wielu zapomniany, niektórzy przypominają sobie o nim przed wigilią, a można go przecież stosować przez cały rok. Kwas jest rewelacyjnym dodatkiem do barszczu, można go pić jako fajny, orzeźwiający napój, ale można też potraktować go jako kurację zdrowotną. 

Jeśli napiszę, że pomaga na wszystko to będzie mało wiarygodne.  Na pewno jest rewelacyjnym środkiem  przy leczeniu anemii, problemach z krążeniem czy złą przemianą materii, wspomaga również pracę wątroby i nerek.

Taki zakwas robi mój wujek, a ostatnio byliśmy u naszych przyjaciół i kiedy Marek poczęstował mnie szklaneczką tego cuda, postanowiłam zrobić go sama...

Kwas buraczany Laura

SKŁADNIKI:
  • 1 kg buraków
  • 2 l wody
  • skórka żytniego razowego chleba
  • 3 ząbki czosnku
Buraki obrać, pokroić w cienkie krążki (można też zetrzeć na tarce na dużych oczkach). Włożyć do słoja lub kamiennego garnka, dodać obrany czosnek, zalać przegotowaną ciepłą wodą i włożyć kawałek chleba.

Słój postawić w ciepłym miejscu, przykryć ściereczką i odstawić na 5-6 dni. Po tym czasie kwas odcedzić zlać do butelki lub słoja i szczelnie zakorkować. 

Buraki można wykorzystać do zrobienia barszczu lub sałatki.

Kolejny zakwas można robić według tego samego przepisu, można też część zakwasu potraktować jako starter, wtedy dodatek chleba nie jest już konieczny.

Reakcje:

9 komentarzy:

  1. Ja już od kilku lat robię zakwas buraczany na barszcz, ale prawdę mówiąc nie wiedziałam, że bez soli można też zrobić :)

    Ja do mojego dodaję sól, czosnek, ziele, liść laurowy i buraki oczywiście. Odstawiam na 10 dni.

    Nie ma lepszego barszczu jak własnie na zakwasie buraczanym i ten kolor .... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też robię taki zakwas buraczany, niestety muszę bardzo mocno pilnować IG w swoich posiłkach ale polecam go wszystkim dbającym o linie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię ten zakwas, trochę inny skład, ale rzeczywiście jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy dobrze jest pić kwas buraczany codziennie? na co jest dobry ,na co szkodzi?
    Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza, kwas buraczany na sto procent można pić codziennie i na pewno polecany jest przy anemii. Jeśli chcesz poczytać więcej proponuję zajrzeć na stronę http://bialczynski.wordpress.com/2010/10/17/kiszenie-barszczu-czerwonego-salatki-i-inne-potrawy-z-kiszonych-burakow-oraz-o-kiszeniu-grzybow-o-opienkach-i-o-lejkowcach-detych/

      Tutaj znajdziesz "kompendium" wiedzy przeróżnej.
      Pozdrawiam
      Laura

      Usuń
  5. kwas buraczany nie szkodzi ,można go pić w dowolnych ilosciach wszystko co sfermentowane to leczy,żeby nie weszła plesń, należy zbierac twożacą sie piankę

    OdpowiedzUsuń
  6. mialam anemie hemoglobina 9,7 po miesiacu picia kwasu buraczanego skoczyła do 11.8, piłam pól szklanki dziennie

    OdpowiedzUsuń
  7. Piję ale dodaję jeszcze korzeń chrzanu -super napój

    OdpowiedzUsuń

Jeśli piszesz komentarz - podpisz się. Odpowiadając będę wiedziała jak się do Ciebie zwrócić.


Jestem przeciwniczką weryfikacji obrazkowej w komentarzach, ale niestety to co SPAM zaczął wyprawiać z moimi kontami spowodowało, że sięgnęłam po to narzędzie. Przepraszam.