5 marca 2013

SZYNKA KONSERWOWA Z SZYNKOWARU

Jakiś czas temu przedstawiając przepis na szynkę z szynkowaru obiecałam Wam przepis na taką wyprodukowaną z kawałków mięsnych - szynkę konserwową. Nie będę rozpisywała się nad zaletami takiej wędliny - to po prostu mięsko, a nie wyrób mięsnopodobny.

Przepis autorstwa tex55 z Wielkiego żarcia - tam też znajdziecie bardzo dokładny opis kolejnych etapów przygotowania takiej domowej wędliny.

Szynka konserwowa z szynkowaru
Szynka konserwowa z szynkowaru Laura

SKŁADNIKI:
  • 1,0 - 1,2 kg szynki lub łopatki wieprzowej 
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru (ja dałam fruktozę)
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli peklującej
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej (można pominąć)
Mięso pokroić na kawałki ok. 5 centymetrowe. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem. 

Przygotować zalewę - w wodzie rozpuścić: cukier, sól, dodać przyprawy. Zalać mięso i dokładnie wymieszać. Dobrze jest wszystko kilka minut pomieszać, tak jak przy wyrabianiu ciasta. Mięso powinno wchłonąć całą zalewę. 

Mięso przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.

Jeśli chcemy aby nasza szynka była z galaretką, należy dodać żelatynę i ponownie wyrobić. Do szynkowaru wkładamy worek foliowy do którego należy upchać starannie mięso. Ważne jest aby nie było pustych miejsc pomiędzy kawałkami  mięsa. Worek zawinąć, szynkowar zamknąć i odstawić ponownie do lodówki. W przepisie była mowa o 48 godzinach, moja stała około 14 godzin.

Szynkowar wstawić do wysokiego garnka z ciepłą wodą (woda powinna sięgać powyżej poziomu mięsa). Szynka powinna parzyć się około 2 godziny w temperaturze ok. 80 stopni C - nie powinna się zacząć gotować. 

Szynkę wystudzić w szynkowarze, najlepiej zimny szynkowar odstawić na kilka godzin do lodówki.

Wyjąć z folii i kroić.

Reakcje:

2 komentarze:

  1. Wędlinki z szynkowaru są pyszne. Zapraszam na moją stronę ze sprawdzonymi przepisami http://hit2011.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?1437866

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna szyneczka. Zrobiłam ją i właśnie się nią zajadamy :)
    Dziękuję za udostępnienie przepisu .
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli piszesz komentarz - podpisz się. Odpowiadając będę wiedziała jak się do Ciebie zwrócić.