OSTATNIE WPISY

SZYNKA Z POŃCZOCHY

Autor:

Ten przepis jakiś czas temu wypatrzyłam na blogu Joli. Podchodziłam do niego z dużą rezerwą, bo kto widział surowe mięso wieszać w kuchni w temperaturze pokojowej? Jednak widok pięknego mięska aż wołał - zrób mnie. Za każdym razem będąc u niej na blogu zaglądałam, żeby popatrzeć na to cudo i zawsze kusiło strasznie. 

W końcu się odważyłam... Potem jeszcze były konsultacje u Joli i zapewnienia, że się uda. 

Udało się i to jak. Już wiem, że ta pozycja na stałe wejdzie do naszej kuchni. 

Wędlina jest przepyszna.

Szynka z pończochy
Szynka z pończochy
SKŁADNIKI:
  • 1,2-1,5 kg szynki wieprzowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli
  • 1/2 łyżki soli peklowej
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu (grubo mielony)

Mięso opłukać i dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Dokładnie obtoczyć w cukrze. Przełożyć do naczynia (może być miska - ja wykorzystałam naczynie żaroodporne) i odstawić do lodówki na 36 godzin.

Po tym czasie mięso dokładnie opłukać i wytrzeć ręcznikiem. Obtoczyć w mieszance soli. Mięso ułożyć w tym samym naczyniu i odstawić na kolejne 36 godzin. 

Zarówno leżakowanie w cukrze jak i soli wyciąga z mięsa bardzo dużo płynu, który należy wylać.

Mięso dokładnie opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym i natrzeć mieszanką przypraw (rozgnieciony czosnek, majeranek, czosnek niedźwiedzi oraz pieprz. Kolejny raz wkładamy mięso do lodówki na 36 godzin.



Mięso przełożyć do pończochy i powiesić w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu. Mięso powinno wisieć 4 doby. 

Gotową wędlinę należy kroić w bardzo cieniutkie plasterki.

To też może Ci się spodobać

7 komentarzy

  1. Laura, świetny pomysł aby wykorzystać czosnek niedźwiedzi, u mnie leży i czeka na nie wiadomo na co ;) kolejnym razem ja go wykorzystam do doprawienia, Zastanawiam się tym razem nad wołowiną z pończochy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka wędlina jest pyszna, za pierwszym razem zrobiłem schab, potem przerzuciłem się na polędwicę wieprzową i przy niej pozostałem. Kto nie lubi zapachu czosnku chyba nie będzie zadowolony unoszącym się w całym pomieszczeniu jego aromatem. Teraz myślę nad spróbowaniem szynki, obawiam się jednak, że 4 dni to trochę mało żeby całość dojrzała, chyba, że będzie to jakiś wąski kawałek.

      Usuń
    2. Hej Kolego wyzej.. Czytasz co piszesz.? Ze schabu przerzuciles sie na poledwice i chcesz sprobowac szynke.. hahahaha..
      David Coperfield.. hihihhi....

      Usuń
  2. Ej kolego z czego sie smiejesz? Schab ,poledwica i szynka to trzy rozne rzeczy wiec te hihihi to chyba w twoja strone sie nalezy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. schab i poledwica to jest to samo;) jakby ktos niewiedzial oczywiscie

      Usuń
  3. Schab i polędwica : różnica polega na tym, że polędwica "rodzi się" po wycięciu kości ze schabu. Natomiast to co Ty nazywasz polędwicą, to polędwiczka.
    Pozdrawiam. Irena.

    OdpowiedzUsuń
  4. Irena;) Schab sie "nie rodzi" jest juz martwy, wycina sie go z kosci schabowej. Schab natomiast moze byc z koscia lub bez czyli poledwica. Poledwiczka koloru bordowego przyrosnieta jest do kosci schabowej i ciagnie sie od miesnia biodrowego do polowy kosci schabowej. Nienazwalem poledwicy poledwiczka to sa 2 rozne miesnia. Mam 13 lat doswiadczenia w tej branzy wiec troszke wiem co i jak;)Pozdro dla Ciebie czymaj sie cieplo;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli piszesz komentarz - podpisz się. Odpowiadając będę wiedziała jak się do Ciebie zwrócić.


Jestem przeciwniczką weryfikacji obrazkowej w komentarzach, ale niestety to co SPAM zaczął wyprawiać z moimi kontami spowodowało, że sięgnęłam po to narzędzie. Przepraszam.