OSTATNIE WPISY

SCHAB SUSZONY

Autor:

To kolejny domowy wyrób wędliniarski. Tym razem dość pikantny, przepyszny kawałek schabu. 

Swoim smakiem spokojnie może konkurować z wędlinami dostępnymi w dobrych sklepach, których ceny zaczynają się powyżej 50 zł. Czasu do świąt jeszcze troszkę - wystarczy aby mięso się zamarynowało i podsuszyło, więc bardzo namawiam Was na przygotowanie takiej wędliny.

Tutaj moja wersja szynki z pończochy.

Schab suszony
Schab suszony
SKŁADNIKI:
  • 1,2 schabu bez kości
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli
  • 1/2 łyżki soli peklowej
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 główki czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżki białego pieprzu 
Mięso opłukać i dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym.

I MARYNATA
Mięso dokładnie obtoczyć w cukrze. Przełożyć do naczynia (może być miska - ja wykorzystałam naczynie żaroodporne) i odstawić do lodówki na 36 godzin.

II MARYNATA
Mięso dokładnie opłukać i wytrzeć ręcznikiem. Obtoczyć w mieszance soli. Mięso ułożyć w tym samym naczyniu (opłukanym i wytartym) i odstawić na kolejne 36 godzin.

III MARYNATA
Mięso dokładnie opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym i natrzeć mieszanką przypraw (rozgnieciony czosnek, majeranek, czosnek niedźwiedzi oraz pieprz. Kolejny raz wkładamy mięso do lodówki na minimum 36 godzin. Mięso tym razem w przyprawach leżało ponad 48 godzin.

SUSZENIE
Mięso przełożyć do pończochy i powiesić w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu. Mięso powinno wisieć przynajmniej 4 doby.

To też może Ci się spodobać

2 komentarzy

Jestem przeciwniczką weryfikacji obrazkowej w komentarzach, ale niestety to co SPAM zaczął wyprawiać z moimi kontami spowodowało, że sięgnęłam po to narzędzie. Przepraszam.

Jeśli piszesz komentarz - podpisz się. Odpowiadając będę wiedziała jak się do Ciebie zwrócić.